Tilbake til start.

  • Posted on: 29 August 2016
  • By: Thomas Haugen

I morgen blir det presentasjon av temaene i boken som jeg ga ut i sommer. Publikummet er blinde og svaksynte i ulik grad av yrkesaktiv alder og en gruppe eldre synshemmede. Stedet er rehabiliteringsenteret til Norges Blindeforbund i Hurdal. Det er et sted der mange av samtalene jeg baserer reflksjonene i boken på fant sted.

Spennet i alder på de som skal høre på gjør det litt utfordrende med tanke på hvilke historier jeg skal dele fra selve boken. Ut over det er problemstillingene og løsningene slik jeg ser dem ganske like uavhengig av alder. Tror jeg holder meg til modellen jeg har brukt ved tidligere presentasjoner. Da har jeg gått gjennom de 14 delene i boken og snakket rundt noen nøkkelpunkter og delt to-tre historier. Boken er på 300 sider og det blir bare tid til små smakebiter som jeg håper kan gi inspirasjon til dialogen jeg ønsker skapt. Punktvis blir det nok noe slikt.

- Del 1, Velkommen inn. Her vil jeg snakke om bakgrunnen for boken og trekke frem fornektelsens posisjon.
- Del 2, Ingen dødsdom. Fokus her blir nok på hva som gjør det så utfordrende å leve med et synstap. Det dreper oss ikke, men hva gjør det med drømmene våre?
- Del 3, Fra den jeg var til den jeg er.Hvordan er reisen fra seende til blind?
- Del 4, Nytt syn på livet. Ulike livsfaser og forskjellige mennesker. Unike forløp og likevel mange tilsvarende reaksjoner på at synet forsvinner.
- Del 5, Kaos og kontroll. Mestringsteknikker kan være så mangt. Noen fornuftige. Andre bare nødvendige.
- Del 6, Annerledes fra topp til tå. Hva skjer med kroppspråket når synet forsvinner, og har blindfødte et annerledes kroppspråk? Et tabubelagt tema som jeg mener dt må snakkes om.
- Del 7, Venn og fiende. Den hvite stokken. En svært nyttig hjelper som det kan være utrolig vanskelig å ta i bruk. Hvorfor?
- Del 8, Veiviseren. Førerhunden er et fantastisk hjelpemiddel, men samtidig et av det mest krevende. I alle fall for meg.
- Del 9, Kan blinde og svaksynte jobbe? Et spørsmål jeg har fått mange ganger. Det finnes ingen fasit, men refleksjoner er det nok av.
- Del 10, To par øyne. Barn. Det viktigste i livet. Hvordan påvirker mitt synstap dem?
- Del 11, A different kind of love? Hva kan være annerledes i et forhold der en ser og den andre ikke gjør det?
- Del 12, Tankevekkere. Annerledesheten jeg opplever som en følge av mitt manglende syn kommer klart frem i mange situasjoner. Her har jeg oppsummert noen av dem.
- Del 13, Sårbar balanse. Etter en lang reise er manglende syn ikke like sterkt i fokus hos meg. Stort sett tenker jeg lite på det. Likevel havner jeg av og til i situasjoner der synstapet er alt jeg ser.
- Del 14, AKSEPT. Seks knagger til at jeg i dag lever et godt liv til tross for , og kanskje som en følge av, min synsnedsettelse.

Jeg gleder meg veldig til å snakke om dette i morgen ettermiddag.